Rasstandard Irländsk vattenspaniel  

Ursprungsland/hemland: Irland

Användningsområde: Stötande och apporterande fågelhund

FCI-Klassifikation: Grupp 8, sektion 3 Med arbetsprov

Bakgrund/ändamål: Rasens exakta ursprung är höljt i dunkel. I allmänhet anses det att irländsk vattenspaniel har utvecklats från hundar som hade sitt ursprung i Persien och kom till Irland via Spanien. Den första irländska hänvisningen till ”vattenhundar som jagar sjöfågel” daterar sig från år 1600. Därav vet man att hundar med vattenavstötande päls användes på Irland även före hagelbössans tillkomst. Det finns inga verkliga bevis för rasens ursprung förutom genom dess mest karaktäristiska särdrag - ”råttsvansen”. Detta särdrag förekommer inte hos någon annan liknande ras och gör det troligt att nutidens irländska vattenspaniel har ett irländsk ursprung. Svansen har givit upphov till rasens smeknamn på Irland - ”Whip Tail” och ”Rat Tail”. Hur det än förhåller sig så blev rasens förfäder accepterade och mycket uppskattade i utställningsringen under andra halvan av 1800-talet. 1890 bildades en rasklubb för att tillvarata rasens intresse.

Den irländska vattenspanieln kan lätt anpassas till att bli en användbar jakthund vid nästan alla former av jakt. Den står gärna för vilt och den apporterar villigt även i mycket snårig terräng. Rasens natur och byggnad har traditionellt gjort den till fågeljägarens val.

Helhetsintryck: Irländsk vattenspaniel skall vara spänstig, reslig, kraftigt byggd, kort och kompakt.

Uppförande/karaktär: Rasen skall vara stolt och kombinera intelligens och uthållighet med mod, livlighet, ivrighet, enorm styrka och lojalitet. Den är en trevlig familjehund men gör skillnad mellan främlingar och människor den känner.

Huvud: Huvudet och skallen och skall vara stora.

Skallparti Hjässan skall vara högt välvd. Skallen skall vara av god längd, bred och rymlig. Hjässpälsen skall bestå av långa, lösa lockar, som växer ner i en väl markerad spets mellan ögonen men får inte ge intryck av en peruk, d v s växa tvärs över huvudet så att hårfästet bildar en vågrät linje.

Stop Stopet skall vara gradvis sluttande.

Nostryffel Nostryffeln skall vara stor, välutvecklad och mörkt leverfärgad.

Nosparti Nospartiet skall vara långt och kraftigt med kvadratiskt utseende. Pälsen skall vara kort och helt slät men formar i en smal linje ett skägg på den bakre delen av underkäken.

Tänder/käkar Tänderna skall vara kraftiga med ett regelbundet saxbett.

Ögon Ögonen skall vara förhållandevis små och mandelformade, mörkt bärnstensfärgade eller mörkt hasselnötsfärgade med ett mycket intelligent uttryck.

Öron Öronen skall vara mycket långa, lob-formade och lågt ansatta. De skall hänga helt tätt intill kinderna och vara täckta av lång, skruvlockig päls.

Hals: Halsen skall vara tämligen lång, kraftig och välvd (huvudet skall bäras väl över rygglinjen). Den skall vara kraftigt ansatt i skulderpartiet.

Kropp: Kroppen skall vara av god storlek och ha sådana proportioner att helhetsintrycket blir tunnformigt vilket accentueras av de välvda revbenen. Den skall vara alltigenom stark och välmusklad.

Rygg Ryggen skall vara kort, bred och plan. Övergången till bakstället skall vara kraftig.

Länd Ländpartiet skall vara djupt och brett.

Bröstkorg Bröstkorgen skall vara djup och omfångsrik, men inte för bred eller rund mellan frambenen. Revbenen skall vara väl välvda bakom skuldrorna och ha god sträckning bakåt.

Svans Svansen skall vara kraftig och tjock vid roten, gradvis avsmalnande och sluta i en fin spets. Den skall inte vara så lång att den når till hasleden och den skall bäras rak, nästan i höjd med ryggen. Pälsen på svansen skall vara kort och slät, utom 7,5 - 10 cm närmast svansroten där den skall vara täckt av korta lockar.

Extremiteter

Framställ: Frambenen skall vara kraftiga och raka.

Skulderblad Skulderbladen skall vara mycket kraftiga och tillbakalagda.

Underarm Underarmarna skall vara i linje med skulderbladspetsen vid armbågen.

Framtassar Framtassarna skall vara stora, aningen rundade och spretande. De skall vara väl behårade, både över och mellan tårna, men utan överflödigt lång päls.

Bakställ: Bakstället skall vara mycket kraftfullt.

Knäled Knälederna skall vara välvinklade.

Has Hasorna skall vara lågt ansatta.

Baktassar Baktassar, se framtassar.

Rörelser: Rörelserna är mycket karakteristiska för rasen. De skall, p g a den tunnformiga bröstkorgen, vara rullande.

Päls

Pälsstruktur Pälsen skall bestå av täta, fasta ringlande lockar, som inte på något sätt får vara ulliga. Pälsen skall ha en naturlig oljighet. Halsen skall på nacke och sidor vara täckt av lockar av liknande typ som på kroppen. På strupen skall pälsen vara kort och slät och bilda ett V-format parti som sträcker sig från den bakre delen av underkäken till bröstbenet. Frambenen skall vara rikligt bepälsade runt om, dock med kortare päls på framsidan. Pälsen på bakbenen nedanför hasleden skall vara kort och slät på framsidan men lång på baksidan ända ner till tassarna.

Färg En mycket mättad purpurbrun leverfärg. Vitt på bröstet är absolut inte önskvärt.

Storlek/vikt:

Mankhöjd
 
Hanhund: 53 - 59 cm
Tik: 51 - 56 cm

Fel: Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

  • ljusa ögon
  • alltför flata tassar
  • blek pälsfärg
  • ullig päls
  • pälsfransar på nospartiet
  • vit på bröstet
  • pälsfana på svansen
  • lång päls på framsidan av hasorna
  • för kort päls på frambenens framsidor
  • vitt på tassarna

Nota bene: Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

Testiklar: Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

Källa: http://www.irlandskvattenspaniel.se/?p=standard